Crèmewit, grijswit of spierwit? Bewoners Jeruzalem-buurt mochten voor schilderbeurt kiezen

Ze waren ooit veel witter, de huizen in de Jeruzalem-buurt in Helmond. Na zeventig jaar kleuren de muren grauw en grijs. Woningcorporatie Volksbelang gaat ze schilderen en liet de huurders kiezen welke tint wit het moet worden.

De 104 woningen van Volksbelang in de wijk die in Helmond bekend staat als Jeruzalem zijn in 1948 gebouwd en al diverse malen gerenoveerd. De hoogbouw aan de Rembrandtlaan is enige jaren terug afgebroken en sinds kort zijn de grijze 102 huur- en 2 koopwoningen voorzien van een kleurtje. Na raadpleging van de bewoners is er gekozen voor de kleur crèmewit

Haverveld

Haverveld, Bloem- en Paardenvelden, de Eeuwsels, Kasteel Noord, Planetenwijk en de Vogelbuurt.

Dit gedeelte van Helmond ligt tussen de oude- en de nieuwe zuid-willemsvaart.

Vanouds waren de Eeuwsels en omgeving een moerassig beemdengebied langs de Oude AA en bakelse Aa. Daarvan is nu alleen nog het natuur- en wandelgebied De Bundertjes overgebleven. De oude Aa heeft zwaar geleden van demping en omlegging, maar in de Bundertjes is de oude slingerende beekloop deels hersteld. Dit deel heet nu Gulden Aa.

De omgeving van het kapelletje van Binderen is zeer schilderachtig dankzij een intacte en met beukenhagen omzoomde grachtenpartij en de monumentale Binderse poort. verhaal gaat dat rond 1244 de keizerin Maria in het moeras heeft vastgezeten en later op deze plaats een abdij heeft laten bouwen. Hiervan zijn de grachten en de schaapskooi nog over. De schaapskooi is tegenwoordig een kapelletje geworden.